De GSV wordt regelmatig benaderd door de Radboud Universiteit en externe organisaties met stage-aanbiedingen en cursussen die voor geschiedenisstudenten interessant zijn. Op deze pagina kun je het huidige aanbod bekijken. Bij elk aanbod staat aangegeven hoe je op de aanbieding kunt reageren.

Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) beheert de archieven van de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. De archieven en ook beeldcollecties, boeken en documentatie zijn een rijke bron van informatie over de streekcultuur en – historie. Het Erfgoedcentrum zet zich actief in om bij publiek de interesse te wekken in de regionale cultuurhistorie door middel van aansprekende activiteiten.

Het onderzoek In opdracht van het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek wordt er door het ECAL in 2022-2023 onderzoek gedaan met betrekking tot het thema Migratie in de periode vanaf de zestiende eeuw. Het doel van dit onderzoek is om een tijdlijn samen te stellen waarin een zo volledig en evenwichtig mogelijk beeld wordt geschetst over migratie in deze regio. Deze informatie, over het migratieverleden en over hoe dit verleden haar sporen nalaat in het heden, zal op een duidelijke en aansprekende manier worden gedeeld diverse partijen; gemeenten, cultuurhistorische organisaties zoals musea en historische verenigingen maar ook sociaal maatschappelijke en educatieve organisaties. De onderzoeksresultaten kunnen worden gebruikt bij ontwikkeling van tentoonstellingen, educatieve of participatie projecten, toeristische activiteiten, etc.

De werkzaamheden Je werkt mee in het onderzoeksteam en je hebt daarnaast de opdracht om binnen het thema Migratie samen met de stagebegeleider te zoeken naar een eigen onderzoeksvraag waarmee je aan de slag gaat. Je maakt hierbij gebruik van aanwezige archieven en collecties. Hierbij houd je rekening met de beschikbare bronnen en de juiste doelgroep. Je doet onderzoek en maakt daarna een vertaalslag naar het juiste publiek. Je toont eigen initiatieven en gaat zelfstandig te werk. Er is ruimte voor inzichten en ideeën.

Solliciteren Ben jij een zelfstandige gedreven student die graag aan de slag gaat bij om praktijkervaring op te doen met publieksgeschiedenis en archiefonderzoek? Wil je graag als historicus een bijdrage leveren aan het denken over vraagstukken en jouw kwaliteiten en interesses als historicus inzetten voor jouw eigen onderzoek? Dan is deze stageplaats bij het ECAL misschien iets voor jou. Mail je CV en motivatiebrief voor 1 juli 2022 naar info@ecal.nu met als onderwerp ‘onderzoeksstage migratie’. Het is ook mogelijk om voor vragen te bellen naar het Erfgoedcentrum (0314-787078). Heb je geen mogelijkheid voor een individuele stage maar heb je wel interesse om je bachelor- of masterscriptie op een praktijkgerichte manier in te richten? Neem dan ook gerust contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Ministerie van Binnenlandse zaken

Stagiair strategie Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, directie KIEM.

Bijdragen aan adviesnota's voor de politieke en ambtelijke top: een unieke kans die je niet elke dag voorbij ziet komen. Tijdens jouw stage bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag is het dagelijkse kost. Je houdt je bezig met maatschappelijke en strategische vraagstukken rondom uiteenlopende (inter)nationale trends en ontwikkelingen. Een toffe uitdaging, want je draait tijdens je stage mee als een volwaardig teamlid.

Functie-eisen

Je staat ingeschreven als student bij een officiële wo-instelling (of vergelijkbaar) en doet een studie die relevant is voor de functie (variërend van bijvoorbveeld geschiedenis of bestuurskunde tot sociale geografie of culturele antropologie).

Je duidt ontwikkelingen vanuit academisch perspectief.

Je hebt een scherpe pen en sterke analytische vaardigheden.

Je kunt zelfstandig werken, maar vindt het ook niet erg om ondersteunende taken voor het team te verrichten.

Je bent nieuwsgierig en hebt een brede interesse voor maatschappelijke vraagstukken. Je hebt een onverzadigbare kennishonger.

Kom meer te weten over deze stage via de volgende zoekopdracht:
Stagiair strategie, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, directie KIEM - Werken voor Nederland

Cross your boarders

Organisatie 'Cross your boarders' op zoek naar enthousiaste wereldverbeteraars die jongeren bewust willen maken van onrecht in de wereld. Via onze interactieve burgerschapsprojecten op scholen en wereldse schoolreizen, dagen we jongeren uit om voorbij hun eigen grenzen te kijken.

Lijkt het jou leuk om bezig te zijn met duurzaamheid en wil je graag je steentje bijdragen aan het bereiken van de Sustainable Development Goals? Met deze stage kan dat, bijvoorbeeld door het analyseren van bestaande onderwijsprojecten en ontwikkelen van inhoud, vorm en didactiek op basis van de laatste wetenschappelijke theorieën en inzichten. We hebben stages van 3, 4 of 5 dagen per week, gedurende een periode van minimaal 3 maanden, of van 2 dagen per week gedurende een periode van 1 jaar.

Wil je solliciteren of meer weten?
Stel je vragen via Whatsapp of bel ons op 06-43776363 of mail je cv met korte motivatie naar stages@crossyourborders.nl
Check www.crossyourborders.nl

Wat wij bieden

• De kans om aan veel verschillende competenties te werken: we stellen samen met jou een stage op maat op

• Je komt te werken in een professioneel team dat ervaren is met het opleiden en begeleiden van stagiair(e)s

• Ervaring opdoen binnen een non-profit organisatie

• De mogelijkheid om inhoudelijke kennis in de praktijk toe te passen

• Tijdens de stage sta je niet langs de zijlijn; je krijgt meteen verantwoordelijkheid binnen het werkveld

• Onderdeel uitmaken van een enthousiast jongerenteam

• De mogelijkheid om door te stromen naar een betaalde baan

Wat wij vragen

• Je bent minimaal 5 maanden beschikbaar voor 24 uur per week of meer
• Je bent in het bezit van een studenten-week-OV-kaart
• Je bent sociaal, energiek en vindt het leuk om jongeren bewust te maken van mondiale onrechtvaardigheid

Wat ga je doen?

Je stage is divers, je wisselt het begeleiden van klassen af met de inzet van je wetenschappelijke expertise in de organisatie.

Taken als projectbegeleider

• Voorlichting geven over mondiale problemen en het aandeel van Nederland

• Kennis delen met jongeren over thema’s als klimaatverandering, oneerlijke handel en mensenrechten

• Begeleiden van scholieren en studenten van uiteenlopende leeftijden en niveaus

• Werken op scholen door het hele land en af en toe op het hoofdkantoor in Nijmegen

• Samenwerken met mede-stagiaires en docenten tijdens de uitvoering van onderwijsprojecten

Taken als educatie & ontwikkeling specialist

• Het analyseren van bestaande onderwijsprojecten en ontwikkelen van inhoud, vorm en didactiek op basis van de laatste wetenschappelijke theorieën en inzichten

• Verdiepen in de beschikbare materialen die ingezet worden tijdens de projecten (van educatieve methodes tot
praktijkmaterialen) en met mede-stagiair(e)s in gesprek gaan om hun behoeftes rondom het oriënteren op deze materialen
te achterhalen

• Het ontwikkelen van nieuwe innovatie spelopdrachten die gebruikt worden binnen de onderwijsprojecten (serious gaming)

• Het verwerken van huidige ontwikkelingsproblematiek en actuele gebeurtenissen in de innovatieve spelopdrachten

• Eventueel je stage combineren met een (afstudeer)onderzoek

Stichting Platform Rampjaar Herdenking 1672-2022

De stage wordt aangeboden door de Stichting Platform Rampjaarherdenking, een landelijke netwerkorganisatie die in 2022 de Nationale Rampjaarherdenking organiseert in samenwerking met provincies, gemeenten en culturele instellingen. Activiteiten zijn onder meer maandelijkse webinars, symposia, festivals, exposites, theatervoorstellingen en publicaties. Meer info op www.rampjaarherdenking.nl In 1672 werd de Republiek overvallen door het Franse leger, Duitse troepen en de Engelse vloot. De regering was radeloos, het volk redeloos en het land leek reddeloos. Door inzet van waterlinies en de vloot van De Ruyter keerden de kansen, maar het Rampjaar werd wel de start van een uitputtende Veertigjarige Oorlog (1672-1712). Met de Gouden eeuw was het afgelopen…

Stage 1: samenstelling populair-wetenschappelijke website www.1672.nl

Deze stageopdracht is bedoeld als inhoudelijke voorbereiding op het herdenkingsjaar 1672-2022. Naast de bestaande activiteitenwebsite www.rampjaarherdenking.nl komt er een meer inhoudelijke website www.1672.nl over de achtergronden van het Rampjaar. Met behulp van literatuuronderzoek stel je een overzicht samen van de belangrijke gebeurtenissen in het Rampjaar (met subthema’s als stadhouder Willem III, de moord op de gebroeders De Witt, de zeeslagen van De Ruyter maar ook de strijd in Oost-Nederland enz.), een aantal verhalen en de belangrijkste literatuur. Verder maak je een selectie van interessante kaarten en beeldmateriaal; denk bijv. aan Rijksstudio. Je onderzoek mondt uit in een helder overzicht, dat gebruikt kan worden als input voor de website. Wellicht heb je ook zelf ideeën hoe deze website gevoed kan worden.


Stage 2: Expositie over hat Rampjaar 1672

Deze stageopdracht is bedoeld als inhoudelijke voorbereiding op het herdenkingsjaar 1672-2022. Met behulp van de Rampjaar-websites en beschikbare documentatie moet een expositie worden samengesteld over het Rampjaar 1672 in Nederland. De expositie geeft een overzicht van de belangrijke gebeurtenissen in het Rampjaar (met subthema’s als stadhouder Willem III, de moord op de gebroeders De Witt, de zeeslagen van De Ruyter maar ook de strijd in Oost-Nederland enz.). Ook is er aandacht voor het thema beeldvorming en oorlogspropaganda. De expositie bestaat uit ca 8 panelen en gaat circuleren langs bibliotheken en gemeentehuizen in Nederland. Er wordt ook een begeleidende lesbrief samengesteld.

Jouw profiel
Belangstelling voor (vroeg)moderne geschiedenis, regionale geschiedenis en publieksgeschiedenis strekt tot aanbeveling.

Belangstelling voor en ervaring met promotie/communicatie en vormgeving strekt tot aanbeveling.

Wat we bieden

  • Eigen werkplek in modern kantoor vlakbij station Woerden, in een groene omgeving Hartje Randstad!
  • Ivm corona thuiswerken, maar met regelmatig overleg via videobellen en op de werkplek.
  • Goede deskundige begeleiding, breed netwerk.

Interesse?
Solliciteren kan d.m.v. een mail te sturen naar contact@rampjaarherdenking.nl o.v.v. Rampjaar stage.

Locatie: Woerden
Periode: 6 maanden, 20 uur per week
Stagevergoeding:  €140,-

Erfgoed Gelderland

1572 staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als een kanteljaar in de opstand tegen Spanje, met onder meer de inname van Den Briel, de eerste vrije Statenvergadering in Dordrecht en het bloedbad van Zutphen. Enkele tientallen gemeenten willen in 2022 met diverse publieksactiviteiten aandacht besteden aan dit historische jaar. Onder hen zijn ook de Gelderse gemeenten Aalten, Zutphen, Harderwijk, Elburg, Montferland en Doesburg, die in 1572 allemaal door de strijdende partijen zijn veroverd, sommige zelfs meermalen. Met behulp van literatuuronderzoek stel je een overzicht samen van de gebeurtenissen en laat je zien hoe die gebeurtenissen in de latere historiografie zijn beschreven. Het accent ligt op Gelderland, maar uiteraard neem je daarbij ook het bredere geografische kader mee. Je onderzoek mondt in elk geval uit in een goed leesbaar rapport, dat gebruikt kan worden als basisinformatie door organisatoren van activiteiten. In overleg kunnen daarnaast andere producten gevraagd worden, denk bijvoorbeeld aan een blog of aan teksten voor een website.

Stage 1: Literatuuronderzoek 1572 in Gelderland

De stageopdracht is bedoeld als inhoudelijke voorbereiding op het herdenkingsjaar 1572 in Gelderland. Met behulp van literatuuronderzoek stel je een overzicht samen van de gebeurtenissen en laat je zien hoe die gebeurtenissen in de latere historiografie zijn beschreven. Het accent ligt op Gelderland, maar uiteraard neem je daarbij ook het bredere geografische kader mee. Je onderzoek mondt in elk geval uit in een goed leesbaar rapport, dat gebruikt kan worden als basisinformatie door organisatoren van activiteiten. In overleg kunnen daarnaast andere producten gevraagd worden, denk bijvoorbeeld aan een blog of aan teksten voor een website.

Stage 2: Objectenonderzoek 1572 in Gelderland

De stageopdracht is bedoeld als inhoudelijke voorbereiding op het herdenkingsjaar 1572 in Gelderland. 2) Met behulp van de website Collectie Gelderland en andere kunsthistorische documentatie op zoek naar objecten die horen bij 1572 in Gelderland. De (afbeeldingen van) objecten dienen als lokale/regionale aanvulling bij de landelijke tentoonstelling waarvan de 6 Gelderse gemeenten al hebben gezegd dat ze die gaan plaatsen. Het onderzoek mondt uit in een goed leesbaar rapport waarin de Gelderse collecties 1572 beschreven staan, in combinatie met te gebruiken prints voor de tentoonstellingen in de Gelderse steden. Hiermee kan de landelijke expositie een lokaal tintje krijgen.

Jouw profiel

Aantoonbare belangstelling voor vroegmoderne geschiedenis, regionale geschiedenis en publieksgeschiedenis strekt tot aanbeveling.

Solliciteren

Solliciteren kan d.m.v. een mail te sturen naar sollicitaties@erfgoedgelderland.nl o.v.v. 1572.