Stages en Cursussen

De GSV wordt regelmatig benaderd door de universiteit en externe organisaties met stage-aanbiedingen en cursussen die voor geschiedenisstudenten interessant zijn. Op deze website kun je het huidige aanbod bekijken. Bij elk aanbod staat aangegeven hoe je op de aanbieding kunt reageren.

Erfgoed Apeldoorn

De stage wordt aangeboden door het Erfgoedplatform Apeldoorn, een samenwerkingsverband van negentien verenigingen en stichtingen op het terrein van cultuurhistorie, erfgoed en bouwkunst in de gemeente Apeldoorn. Het Erfgoedplatform Apeldoorn en vijf partners zijn lid van de Coöperatie Erfgoed Gelderland.

 GEVRAAGD: een stagiaire BA of MA Geschiedeni
voor het doen van literatuuronderzoek naar  locatie Herenhul  in de periode tussen de 13e en 17e eeuw in de gemeente Apeldoorn

de arbeidsvoorwaarden

Standplaats:

kantoor  CODA aan de Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn c.q. kantoor Erfgoed Gelderland aan de Westervoortsedijk 67D in Arnhem. Zolang er nog thuis wordt gewerkt, is de stage online.

Periode:

September-februari  2021/2022, aantal uren per week in overleg.

Vergoeding:

er is een stagevergoeding beschikbaar van € 250 bruto per maand bij een 36-urige werkweek.

Begeleiding:

Ben Mouw , voorzitter Erfgoed platform Apeldoorn

Aantoonbare belangstelling voor vroegmoderne geschiedenis en regionale geschiedenis  strekt tot aanbeveling.

de werkzaamheden

De stageopdracht is bedoeld om meer inzicht te verschaffen over de betekenis  van deze historische locatie in de Gelderse geschiedenis. Zoals  reeds onder het kopje ‘het onderwerp’ is vermeld vonden er zittingen plaats van de Hertogen van Gelre, werden inhuldigingen voltrokken en rechtszaken in hoger beroep afgehandeld.

Daar het een periode van meerdere eeuwen betreft zal het ondoenlijk zijn om deze hele periode in beeld te brengen, maar wellicht kan een ( deel van) eeuw hiervoor benut worden. Met behulp van literatuuronderzoek stel je een overzicht samen van de gebeurtenissen en laat je zien hoe die gebeurtenissen in de latere historiografie zijn beschreven. T.a.v. het Hanze-verbond vind er reeds onderzoek plaats door student Maartje A.B. voor een promotie-opdracht  bij de RU.

solliciteren

Heb je belangstelling voor deze stageplaats? Mail dan je CV en motivatiebrief naar b.mouw7@upcmail.nl. o.v.v. Herenhul.

 

Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap en Historici.nl

Studeer jij geschiedenis of heb je een journalistieke, communicatie- en/of marketingachtergrond? Wil jij deze zomer een kijkje nemen achter de schermen van dé historische beroepsorganisatie van Nederland en al doende meer leren over het communicatievak? Ben jij iemand die razendsnel de kern van de boodschap eruit pikt en voor elke doelgroep de juiste tone of voice vindt? En vind je het geen bezwaar om in een team op afstand te werken? Dan ben jij degene die we zoeken.

Het KNHG en Historici.nl bieden per 1 juni 2021 een:
Zomerstage communicatie KNHG en webredactie Historici.nl 24 uur per week, ten minste drie maanden

Tijdens deze zomerstage maak je volwaardig deel uit van het kleine maar gedreven KNHGteam, raak je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de  geschiedeniswereld en maak je kennis met historische onderzoekers en professionals uit het brede vakgebied, van academici tot erfgoedspecialisten, van docenten tot museumprofessionals. Je helpt mee met
het organiseren van het (digitale) Jaarcongres 2021, de Historicidagen 2022 in Rotterdam en verschillende webinars. Samen met de communicatiemedewerker houd je de KNHG-website en de site Historici.nl actueel, en denk je mee over mogelijke verbeteringen. Je bedenkt pakkende en passende sociale mediaberichten die aanhaken bij ons vakgebied en onze activiteiten.
Met een frisse blik zorg je ervoor dat Historici.nl, KNHG en al onze activiteiten de aandacht trekken van een brede groep historici en historisch geïnteresseerden. Natuurlijk is er ook ruimte voor eigen initiatief én mag je daarmee zelfstandig aan de slag. Je werkt in een klein maar enthousiast team van vijf vaste medewerkers en een aantal stagiairs en vrijwilligers. Je wordt begeleid door de communicatiemedewerker van het KNHG.

Als stagiair(e) communicatie en webredactie
• onderhoud je de websites en sociale media;

• redigeer je blogs en bijdragen voor KNHG.nl en Historici.nl;
• schrijf je pakkende teksten en selecteer je passend beeldmateriaal voor de websites;
• ondersteun je ons bij het organiseren en promoten van evenementen (in het bijzonder
het Jaarcongres, verschillende webinars en de Historicidagen);
• werk je mee aan het maken van communicatie- en promotiemiddelen, zoals nieuwsbrieven,
persberichten, flyers en posters;
• krijg je, in overleg, een eigen taak die je zelfstandig ten uitvoer brengt

Wat bieden we?
Stagiairs en vrijwilligers bij het KNHG krijgen de kans om een netwerk op te bouwen in de geschiedeniswereld en relevante werkervaring op te doen. Je leert werken in een team, op afstand en op kantoor, mits de coronamaatregelen dat toelaten. We bieden je een leerzame en

afwisselende stage, met ruimte voor initiatief in een fijne werksfeer en met enthousiaste collega’s. Je krijgt de kans meer te leren op het gebied van communicatie en PR. In overleg kan ook een stageopdracht vastgesteld en uitgevoerd worden.

Heb je belangstelling?
Stuur een korte motivatiebrief vergezeld van een curriculum vitae vóór 21 april 2021 naar
Antia Wiersma, Directeur KNHG via info@knhg.nl.

Necker van Naem

Necker van Naem is een advies en consultancy bureau op het gebied van politiek en cultuur. Ze maken analyses en zoeken naar antwoorden en oplossingen door middel van onderzoek, advies en training. Wat hen uniek maakt is de motivatie om het openbaar bestuur te verbeteren, om bestuurders en politici succesvol te laten zijn in het verbeteren van hun gemeente, provincie of waterschap.

Voor onze Interim tak zijn we op zoek naar startende interim-professionals op het gebied van lokale democratie. Als interim professional kom je in dienst bij Necker van Naem Interim, maar werk je voor opdrachtgevers door heel Nederland. Je wordt bijvoorbeeld als raadsadviseur of commissiegriffier voor een aantal weken of maanden gedetacheerd bij een gemeente, provincie of waterschap.

Shaping Europe

Word Redactielid of Bestuurslid bij Shaping Europe! Europese politiek is spannender dan ooit tevoren. De Europese Unie staat voor grote veranderingen. Hoe gaat de Europese Unie uit de Covid-19 crisis komen? Wat betekent de Green Deal voor klimaatverandering en innovatie? Wat te doen met lidstaten die hun rechtsstaat ondermijnen? Wat zijn de volgende stappen wat betreft migratie, de Euro, digitale soevereiniteit, defensie en buitenlandse betrekkingen? Shaping Europe is een online platform voor een optimistisch geluid over Europa. Met feitelijke beschouwingen van de uitdagingen waar de Europese Unie voor staat en constructieve ideeën die Europa verder brengen. Kritiek op Europees beleid is een must, maar is zinvoller als daarbij ook over oplossingen wordt nagedacht. De missie is om met de publicatie van inhoudelijke artikelen in heldere taal bij te dragen aan de discussie over de EU en Europees beleid.

Om begin 2021 van start te gaan zoekt Shaping Europe nog Dagelijks Bestuursleden (NL/EN) en redactieleden die goed kunnen schrijven in het Nederlands en/of de Engelse taal. Wil jij graag naast je studie bijdragen aan de discussie over Europa en een netwerk met experts opbouwen? Neem dan contact op! Wij zoeken ook praktijkdeskundigen die vanuit een Algemeen Bestuur willen helpen met hun kennis en netwerk.
Interesse? Voor sollicitaties of vragen, stuur een email via info@shapingeurope.eu.

Let's go Africa

Who are we? Let’s Go Africa is a small scale, personal and innovative mediation agency with a unique placement programme for everyone that wants to experience a meaningful internship, minor or volunteer work in Africa. Noor and Roel van Hout have extensive work and life experience in Africa since 2006 and focus on long term development that is empowered by the people in the communities. We will take you along our journey from how it is started, to our unique working method and how we create your customized project through our network in 11 different African countries. How do you feel about experiencing a life-changing internship in Africa in the beautiful city of Cape Town, cooperate in our partners in rural Tanzania/Ghana or on a paradise island like Mauritius? There are many challenging Arts & Culture projects within different type of organizations all over Africa. All projects are ongoing and starting dates are flexible. Please see below the options and send us an email for more detailed information.

What we offer

Supervision: assigned Mentor on at least Bachelor level.
Let’s Go Africa intern/volunteer packages include:
• Suitable project with project description according to all criteria
• Pre-departure introduction & safety meeting
• Visa application (and extension) assistance + flight booking and transport advice
• Accommodation arrangements (for some countries acc. cost and meals in package)
• Airport pick up
• Potential of monthly study reimbursement (Mauritius only)
• In-country introduction regarding country, project and your role
• Experienced and qualified supervisor and contact person constantly available
• Support and guidance from the moment of registration until return back home
• Interaction with local community and experiencing the local culture
• Country information brochure
• Informal feedback session & LGA certificate (proof of participation)
 

Your profile

• Different requirements for each project
• Fully Self-funded (Mauritius offers reimbursements), however we do encourage fundraising or crowdfunding
• Passionate and capable in their field
• Able to adapt to different work environments and changing situations in Africa
• Enthusiasm for travel and open minded attitude
• Reliable
• Excellent teamwork and people skills
• Proactive and takes initiative

Stichting Platform Rampjaar Herdenking 1672-2022

De stage wordt aangeboden door de Stichting Platform Rampjaarherdenking, een landelijke netwerkorganisatie die in 2022 de Nationale Rampjaarherdenking organiseert in samenwerking met provincies, gemeenten en culturele instellingen. Activiteiten zijn onder meer maandelijkse webinars, symposia, festivals, exposites, theatervoorstellingen en publicaties. Meer info op www.rampjaarherdenking.nl In 1672 werd de Republiek overvallen door het Franse leger, Duitse troepen en de Engelse vloot. De regering was radeloos, het volk redeloos en het land leek reddeloos. Door inzet van waterlinies en de vloot van De Ruyter keerden de kansen, maar het Rampjaar werd wel de start van een uitputtende Veertigjarige Oorlog (1672-1712). Met de Gouden eeuw was het afgelopen…

Stage 1: samenstelling populair-wetenschappelijke website www.1672.nl

Deze stageopdracht is bedoeld als inhoudelijke voorbereiding op het herdenkingsjaar 1672-2022. Naast de bestaande activiteitenwebsite www.rampjaarherdenking.nl komt er een meer inhoudelijke website www.1672.nl over de achtergronden van het Rampjaar. Met behulp van literatuuronderzoek stel je een overzicht samen van de belangrijke gebeurtenissen in het Rampjaar (met subthema’s als stadhouder Willem III, de moord op de gebroeders De Witt, de zeeslagen van De Ruyter maar ook de strijd in Oost-Nederland enz.), een aantal verhalen en de belangrijkste literatuur. Verder maak je een selectie van interessante kaarten en beeldmateriaal; denk bijv. aan Rijksstudio. Je onderzoek mondt uit in een helder overzicht, dat gebruikt kan worden als input voor de website. Wellicht heb je ook zelf ideeën hoe deze website gevoed kan worden.


Stage 2: Expositie over hat Rampjaar 1672

Deze stageopdracht is bedoeld als inhoudelijke voorbereiding op het herdenkingsjaar 1672-2022. Met behulp van de Rampjaar-websites en beschikbare documentatie moet een expositie worden samengesteld over het Rampjaar 1672 in Nederland. De expositie geeft een overzicht van de belangrijke gebeurtenissen in het Rampjaar (met subthema’s als stadhouder Willem III, de moord op de gebroeders De Witt, de zeeslagen van De Ruyter maar ook de strijd in Oost-Nederland enz.). Ook is er aandacht voor het thema beeldvorming en oorlogspropaganda. De expositie bestaat uit ca 8 panelen en gaat circuleren langs bibliotheken en gemeentehuizen in Nederland. Er wordt ook een begeleidende lesbrief samengesteld.

Jouw profiel
Belangstelling voor (vroeg)moderne geschiedenis, regionale geschiedenis en publieksgeschiedenis strekt tot aanbeveling.

Belangstelling voor en ervaring met promotie/communicatie en vormgeving strekt tot aanbeveling.

Wat we bieden

  • Eigen werkplek in modern kantoor vlakbij station Woerden, in een groene omgeving Hartje Randstad!
  • Ivm corona thuiswerken, maar met regelmatig overleg via videobellen en op de werkplek.
  • Goede deskundige begeleiding, breed netwerk.

Interesse?
Solliciteren kan d.m.v. een mail te sturen naar contact@rampjaarherdenking.nl o.v.v. Rampjaar stage.

Locatie: Woerden
Periode: 6 maanden, 20 uur per week
Stagevergoeding:  €140,-

Erfgoed Gelderland

1572 staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als een kanteljaar in de opstand tegen Spanje, met onder meer de inname van Den Briel, de eerste vrije Statenvergadering in Dordrecht en het bloedbad van Zutphen. Enkele tientallen gemeenten willen in 2022 met diverse publieksactiviteiten aandacht besteden aan dit historische jaar. Onder hen zijn ook de Gelderse gemeenten Aalten, Zutphen, Harderwijk, Elburg, Montferland en Doesburg, die in 1572 allemaal door de strijdende partijen zijn veroverd, sommige zelfs meermalen. Met behulp van literatuuronderzoek stel je een overzicht samen van de gebeurtenissen en laat je zien hoe die gebeurtenissen in de latere historiografie zijn beschreven. Het accent ligt op Gelderland, maar uiteraard neem je daarbij ook het bredere geografische kader mee. Je onderzoek mondt in elk geval uit in een goed leesbaar rapport, dat gebruikt kan worden als basisinformatie door organisatoren van activiteiten. In overleg kunnen daarnaast andere producten gevraagd worden, denk bijvoorbeeld aan een blog of aan teksten voor een website.

Stage 1: Literatuuronderzoek 1572 in Gelderland

De stageopdracht is bedoeld als inhoudelijke voorbereiding op het herdenkingsjaar 1572 in Gelderland. Met behulp van literatuuronderzoek stel je een overzicht samen van de gebeurtenissen en laat je zien hoe die gebeurtenissen in de latere historiografie zijn beschreven. Het accent ligt op Gelderland, maar uiteraard neem je daarbij ook het bredere geografische kader mee. Je onderzoek mondt in elk geval uit in een goed leesbaar rapport, dat gebruikt kan worden als basisinformatie door organisatoren van activiteiten. In overleg kunnen daarnaast andere producten gevraagd worden, denk bijvoorbeeld aan een blog of aan teksten voor een website.

Stage 2: Objectenonderzoek 1572 in Gelderland

De stageopdracht is bedoeld als inhoudelijke voorbereiding op het herdenkingsjaar 1572 in Gelderland. 2) Met behulp van de website Collectie Gelderland en andere kunsthistorische documentatie op zoek naar objecten die horen bij 1572 in Gelderland. De (afbeeldingen van) objecten dienen als lokale/regionale aanvulling bij de landelijke tentoonstelling waarvan de 6 Gelderse gemeenten al hebben gezegd dat ze die gaan plaatsen. Het onderzoek mondt uit in een goed leesbaar rapport waarin de Gelderse collecties 1572 beschreven staan, in combinatie met te gebruiken prints voor de tentoonstellingen in de Gelderse steden. Hiermee kan de landelijke expositie een lokaal tintje krijgen.

Jouw profiel

Aantoonbare belangstelling voor vroegmoderne geschiedenis, regionale geschiedenis en publieksgeschiedenis strekt tot aanbeveling.

Solliciteren

Solliciteren kan d.m.v. een mail te sturen naar sollicitaties@erfgoedgelderland.nl o.v.v. 1572.