Door: Ine de Win

Wat een pech: hebben we eindelijk tijd om musea te bezoeken, zijn ze dicht! Hoewel er (helaas) tal van musea zijn waar het doorgaans rustig genoeg is om meer dan ruim anderhalve meter afstand van elkaar te houden, hebben ook zij hun deuren moeten sluiten. Dat is op dit moment even extra balen omdat 20 april de zesde editie van de Nationale Museumweek zou beginnen. Dit jaar werd de Nationale Museumweek georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, om samen 75 jaar culturele vrijheid te vieren. Het thema was dan ook: In vrijheid! Door de sluiting van de musea kon het programma helaas niet doorgaan in haar oorspronkelijke vorm. Maar van afblazen was gelukkig geen sprake. De organisatoren hebben namelijk besloten om het om te dopen tot de Digitale Museumweek! Dit vanuit de overtuiging dat musea ons troost en inspiratie kunnen bieden, waar we juist nu behoefte aan hebben. Daarom hebben ze als nieuw thema gekozen voor: Ontdek – juist nu – samen ons échte goud. In vrijheid.

Om thuis te genieten van het moois dat onze musea ons te bieden hebben, heb ik een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet!

Maandag: de aftrap. Onthulling van het pronkstuk.

Tijdens de museumweek worden er altijd Gouden Pronkstukken onthuld: metershoge vergrotingen van een pronkstuk van een aantal musea in Nederland. Eerdere Gouden Pronkstukken waren het zwaard van Grutte pier, het beeld ‘De Ploeger’ en het Sokol ruimtepak van André Kuipers. Dit jaar hebben ze gekozen voor een Digitaal Gouden Pronkstuk, welke vanwege het thema en de samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei dit jaar (virtueel) op de Dam staat. Het bestaat uit panelen die het monument als het ware omarmen, en op die panelen zijn de pronkstukken van de 440 deelnemende musea te zien. Daarnaast zijn er ook persoonlijke pronkstukken te zien die mensen zelf konden inzenden. Je kunt via de panelen doorklikken naar de verhalen achter de stukken. Het Gouden Pronkstuk is hier te vinden.

Online aanbod

Omdat de museumweek dit jaar dus digitaal is, hebben veel musea hun best gedaan om een online bezoek mogelijk te maken. Zie deze pagina voor een overzicht van de online acties van musea. Je kan er van alles vinden: van audiotours tot lezingen, speurtochten en films. Op de pagina kan je zoeken op museum, provincie en type aanbod.

Museum-tv!

De keuze is reuze. Misschien wel té reuze. Voor wie de museumervaring liever wat passiever over zich heen wil laten komen is er de dagelijkse uitzending van #OnsEchteGoud-TV. Hierin besteedt presentator Sahil Amar Aïssa aandacht aan het Gouden Pronkstuk en bespreekt hij het online aanbod van musea. Het wordt dagelijks live uitgezonden om 16:00 op www.museumweek.nl, waarna het nog terug te kijken is.

Daarnaast is er dagelijks op NPO2 om 22:22 (om 22:22 op 2 hahaha!) Man en Kunst te zien! Gepresenteerd door Dé Man: Lucas de Man. Deze week vertelt hij over vijf iconische kunstwerken uit Nederlandse collecties. Dit programma bestaat al langer, en de oude afleveringen zijn hier terug te kijken.

Na de museumweek… ☹

Wees niet getreurd, de pret is nog niet voorbij. Er blijft nog genoeg te zien. Vóór de digitale museumweek was dit namelijk ook al het geval. Veel musea zoeken naar manieren om de pijn van hun sluiting te verzachten, zowel voor henzelf als voor hun bezoekers. Ga op Instagram eens op zoek naar de musea die je leuk vindt, veel hebben een account waarop ze stukken uit hun collectie toelichten of waar ze rondleidingen en quizzen op delen!

En voor wie geen Instagram heeft: kijk eens op thuismuseum.nl. De lege musea worden bezocht door cultuurvloggers die je meenemen op tour. Het idee van dit initiatief is om het museum bij mensen thuis te brengen. Hiermee willen ze de pijn verzachten voor de bezoekers die niet meer langs kunnen komen, maar ook voor de musea, die het momenteel niet makkelijk hebben. Op de website verwijzen ze naar de mogelijkheid om wat te doneren voor wie het kan en wil.

Hopelijk kunnen de musea ons inderdaad troost en inspiratie bieden!

Dus veel succes allemaal de komende tijd, geniet van de online museumbezoekjes en hopelijk bestaat er ook zoiets als een online historische ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *