2021 'Aan het werk'!

Tijdens de maand van de geschiedenis levert de publieksgeschiedeniscommissie van de GSV al jaren een bijdrage aan het evenement 024geschiedenis Nijmegen. Dit jaar is er gekozen om binnen het thema ‘aan het werk’ een kijkje te nemen naar de geschiedenis van de Dobbelman zeepfabriek.

Veel Nijmegenaren hebben wel eens gehoord van de Dobbelman zeepfabriek, één van de belangrijkste werkgevers in de stad in de twintigste eeuw. Bijna iedereen kent wel iemand die hier heeft gewerkt of die zich de fabriek in Bottendaal kan herinneren. Er gaan zelfs verhalen rond over zeep die uit riolen omhoog kwam en straten vol schuim als gevolg! Veel mensen zullen het Dobbelmanterrein kennen in Bottendaal en natuurlijk de iconische flat met de letters “Biotex” die goed te zien is vanaf de Graafseweg. Maar… wist u dat er in Nijmegen al bijna driehonderd jaar lang zeep geproduceerd wordt?

Luister hieronder naar de verhalen van twee oud werknemers van de Dobbelmanfabriek.

Bart

Sinds 1966 is Bart werkzaam geweest bij Dobberman als een voorman van de kwaliteitsdienst. Als jonge Rotterdammer werd hem beloofd dat hij een huis zou krijgen als hij voor de Nijmeegse fabriek kwam werken. Luister naar zijn verhaal over de toenemende diversiteit bij de fabriek, de actiegroep ‘Dobbelman uit de wijk’ en zijn ervaringen met dit familiebedrijf.  

Jan

Al op zijn 15e mocht Jan met een werkontheffing aan de slag bij de werkplaats van Dobbelman. Luister naar zijn verhaal over hoe Dobbelman zijn stempel heeft gedrukt op de wijk Bottendaal en een begrip is geworden voor de stad Nijmegen.

Voorgaande edities gemist?

Heeft u de projecten van voorgaande jaren gemist en zou u hier graag meer over willen weten? Check dan onderstaande link!